Historia


Utansjöverken startade sin historia 1738 så som ett Järnbruk anlagt av handelsmannen Daniel Halenius. Halenius förvärvade markrättigheterna av bönderna Zackaris Nilsson och jon Bertilsson för 2 tunnor salt och 4 rullar tobak.

1896 träffades ett antal representanter för ett tiotal av Ådalens större sågverk träffades och planerade att anlägga en cellulosafabrik. De största ägarna var Sandviken Sågverk, Kramfors och Graninge.

1970 beslutade styrelsen får att utöka produktionen genom att bygga ett sliperi bredvid sulfitfabriken. I samband moderniserades sulfitfabriken.

1972 startades i Utansjö världens första fabrik för produktion av flingtorkad magnefitmassa. Ombyggnaden pågick i ca. 4 år och man byggde även en ny vedgård, massamagasin, utlastningsanordning och kajer.

1973 ägdes bruket helt av Graningeverken, som beslutade namnändra Utansjö Cellulosa AB till Graningeverken AB Utansjö Bruk.

2008 beslutade den dåvarande ägaren Rottneros att lägga ner massatillverkningen, då Norrlands äldsta sulfitfabrik, för att flytta det till Sydafrika. Den 3 juni 2008 stängdes sliplinjen ner och 140 anställda mister sina jobb. I slutet av 2008 säljer Rottneros mark och byggnader till Domsjö Fabrikers närstående företag, Utansjöverken AB.

2013 förvärvar den nuvarande ägaren Maximilian Kylén aktierna i Utansjöverken AB tillsammans med en partner.

2014 utsattes Utansjöverken AB och dess ägarbolag för en bolagsplundring av en känd ekobrottsling med hjälp av förfalskade handlingar. Detta resulterade i en lång och utdragen rättsprocess som drevs av Maximilian Kylén privat.

2020 vann Maximilian målet i Ångermanlands Tingsrätt där fastigheterna beslutades återvinnas till Utansjöverken AB i konkurs. Mark och byggnader överläts till det nybildade systerbolaget Utansjöverken Fastigheter AB, som ingår i koncernen M.B.Kylen Holding AB.

2021-2022 påbörjades inventering, utredning och uppstädning av området som orsakats av bolagsplundringen och de tidigare ägarna Unwaste AB. Tidigare hyresgäster börjas även sägas upp för att bereda plats för ny verksamhet samt plan för att riva majoriteten av områdets byggnader.

2023 fortsätter utvecklingsarbetet av fastigheten. Ägarvisionen kvartstår att göra Utansjöverken till ett centrum för transport och logistik av bulk så som bränsleved, flis, timmer, grot, m.m. Området kommer även att ha verksamheter inom datacenter, frekvensreglering samt utreder möjligheterna att starta en fabrik på området för framställande av biobränslen.