Vision 2030

Utansjöverken har en mycket lång historia från att vart järnbruk till sist massafabrik. Något som fastigheten alltid haft som enorm värdefull resurs har varit dess strategiska läge och djuphamn. Tillsammans med dess ca. 40ha industrimark, avser vi transformera fastigheten till ett centrum för hållbar transport och logistik och energiproduktion/energihantering.

Inriktningen på hamnverksamheten är transport och logistik av primärt bränsleved och biobränslen. Detta inkluderar mellanlagring av timmer och grot för flisning inför utskeppning. Hamnen kommer även att kunna tillhandahålla diverse projektlaster med mindre tungt gods, så som material till byggsektorn, råvaror, m.m. På fastigheten i övrigt byggs just nu ett datacenter (som bland annat kommer att leverera frekvensutjämningstjänster) och det förbereds för kommande batterilager. Diskussioner pågår också med producenten hållbara bränslen.

Som en del i detta utvecklingsarbete avser vi att successivt riva majoriteten av de gamla fabriksbyggnaderna för att aktivera större uppställningsytor för hamnverksamheten. Vårat gamla projektkontor och lagerbyggnad, snickeri och kontor kommer utgöra grunden för att skapa ett lokalt företagscentrum för verksamheter som har en koppling till områdets andra verksamheter. Företagscentrumet kommer över tid att växa med byggnation av nya kundanpassade kontors- och lagerlokaler.

Ett av kriterierna för etableringar på området är att kunderna bidrar till en gemensam cirkulär ekonomi, där kunderna inte ska konkurrera med varandra utan bidra med synergier och ha en grön profil med minimal påverkan på miljön.